Fundraising is friendraising, dus zorg dat je je relaties ziet en dat je gezien wordt. Laat altijd iets van je horen als je een donatie, schenking of nalatenschap krijgt. Dit waren de hoofdlijnen op de Lokale Goededoelendagen in ’s-Hertogenbosch en Alkmaar op zaterdag 1 oktober. Op dezelfde dag vond ook de Europese Goededoelendag plaats.

’s-Hertogenbosch
De Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch in de Verkadefabriek stond onder leiding van Theo Verbruggen, voormalig verslaggever NOS-journaal (de Mediamannen). De Bossche Lokale Goededoelendag was de derde grote publieksactiviteit van Goede Doelen 's-Hertogenbosch, nu in samenwerking met Stichting 1184 en Verkadefabriek.

Foto: Jan de Leeuw

René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU-Amsterdam en Bosschenaar, vatte de kern van de bijeenkomst in zijn inleiding al vroeg samen: “Fundraising is friendraising. Verreweg de meeste donaties en schenkingen komen van bekenden, mensen waarmee je al een relatie hebt. Laat deze relaties niet bekoelen. Hou ze in stand en warm. Ga nieuwe aan. Zorg dat je gekend en bekend bent”.

Naast René Bekkers waren Ton Heine (Voedseltuin Villanueva), Thuy-Van Nguyen en Gino Mulder (Vanzelfsprekend!?), Marcel Wijnen (Stichting Loods), Dana Kibbelaar en Linda van Loon (Theaterfestival Boulevard) door de organisatoren uitgenodigd om hun geschiedenis, kennis en ervaringen te delen.

Ter afsluiting riep Jan de Rond (Goede Doelen ’s-Hertogenbosch) alle organisaties op om een donatieknop op de eigen website en de site van de goededoelengids te zetten én om mee te doen aan de campagne ‘December = Geefmaand’ die dit najaar gehouden zal worden. Onder het genot van een heerlijke en goed verzorgde lunch werd nog geruime tijd nagepraat.

Alkmaar
Op de Goededoelendag in de Grote Kerk in Alkmaar die door Goede Doelen Alkmaar in samenwerking met DoesGoed werd georganiseerd, waren ca. 60 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven aanwezig. Het was na de geslaagde bijeenkomsten in najaar 2021 en voorjaar 2022 de derde Lokale Goededoelendag in Alkmaar.

Foto: Henk Hommes

Dagvoorzitter was Naud van Geffen, directeur van Taqa Theater De Vest.  Sprekers waren Rob Niele (ondernemer) en Gerjon Rooker (Victoriefonds Alkmaar). Via een videoboodschap van René Bekkers (hoogleraar en onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam) werden de ontwikkelingen van het geefgedrag in Nederland geschetst. Met speeddates tussen lokale organisaties en bedrijven werd het een vruchtbare ochtend, die afgesloten werd met een heerlijke lunch.

Europa
Al een aantal jaren wordt op 1 oktober de Europian day of foundations and donors gehouden. Deelnemende landen waren onder andere Oostenrijk, België, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Liechtenstein, Rusland, Spanje, Servië, Zwitserland en Nederland.

Afgelopen voorjaar vonden al drie Lokale Goededoelendagen plaats, in Rotterdam, 's-Hertogenbosch en Alkmaar.

Foto's onder (vlnr): Niels Kersten en Henk Hommes

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op