Uit eerste onderzoeken in de Verenigde Staten en Nederland blijkt dat de vrijgevigheid is gegroeid onder invloed van de coronacrisis. De getallen uit Amerika laten zien dat donateurs tijdens de piek van de pandemie op alle niveaus een beetje meer zijn gaan geven. Een en ander is gepubliceerd in een artikel in het Vakblad Fondsenwerving.

Donateurs
De groei is vooral te danken aan ‘small-level’ donateurs die minder dan 250 dollar per jaar geven. Het aantal donaties van die omvang steeg met 19,2 procent. Ook het aantal ‘midlevel’ donateurs (250 tot 999 dollar) groeide met 8,1%. Major donors (1.000 dollar en meer) groeiden met 6,4%.

Hoewel geven aan liefdadigheidsorganisaties in het eerste kwartaal nog zes procent minder was ten opzichte van 2019, heeft het tweede kwartaal die relatieve achterstand meer dan goed gemaakt. In de periode van april tot juni droegen zo veel mensen met een donatie of op een andere manier bij dat het aantal het hoogst in vijf jaar was, schrijft het Amerikaanse filantropiemagazine Chronicle of Philanthropy. Het magazine schrijft over de resultaten van het Fundraising Effectiveness Project, die donatiedata uit een grote geef-database haalt.

De stijging in het tweede kwartaal laat zien dat donateurs ook in onzekere tijden bereid zijn te geven. De voortdurende en groeiende behoefte aan het werk van non-profit organisaties lijkt de reden te zijn van deze groei. Het is de vraag of de vertragende economie remmend gaat werken op het geefgedrag. Lori Hunter Overmyer, voorzitter Association of Fundraising Professionals: “Een van de belangrijkste taken die goede doelen nu kunnen doen is een goede relatie opbouwen met hun supporters en bestaande donateurs aan te moedigen te blijven geven.”

Vrijwilligers
Ook in Nederland zijn er tekenen dat de vrijgevigheid onder invloed van de pandemie toeneemt. Uit een studie van de Erasmus Universiteit in samenwerking met NLvoorelkaar blijkt dat de bereidheid om tijd te geven, vrijwilligerswerk, gedurende de coronacrisis is toegenomen. Professor Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit: " Zoals vaker tijdens een crisis zien we aan de ene kant een uitbarsting van vrijwilligersenergie terwijl aan de andere kant organisaties om veiligheidsredenen hun vrijwilligersactiviteiten stoppen." Een bijzondere paradox. 35% van de energie en bereidheid van mensen om hun tijd te geven lijkt ongebruikt te zijn gebleven tijdens de eerste coronagolf.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op