Wat hebben de anticonceptiepil, het Rijksmuseum, het poliovaccin en Sesamstraat met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal grotendeels tot stand gekomen dankzij donaties. Dit illustreert dat filantropie een onmisbare rol speelt in onze samenleving. Maar hoe kies je een effectief goed doel?

Naast emoties (sympathie, bewondering, afschuw, plezier, ontzag, interesse, et cetera) spelen ook rationele overwegingen een rol bij beslissingen over investeren, doneren en nalaten. Hoe kunnen investeerders, donoren en erflaters positieve verandering stimuleren in de (lokale) samenleving?

Prof. dr. Paul Smeets doet hier onderzoek naar en besteedde op vrijdag 10 november j.l. tijdens zijn inauguratie tot hoogleraar filantropie en duurzame financiering aan de Universiteit van Amsterdam ruim aandacht aan deze aspecten.

Samengevatte inaugurale rede prof. dr. Paul Smeets (9:30 minuten)

Tijdens zijn oratie gaat Smeets in op wat mensen drijft om met hun geld een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Waarom doneren Nederlanders zo gul? Is het verstandig om duurzaam te beleggen? Kijken beleggers alleen naar hun financieel rendement, of houden ze ook rekening met hun maatschappelijke impact? 

Smeets gaat ook in op de wijze waarop individuen hun positieve impact kunnen optimaliseren. Hij richt zich op de meest recente wetenschappelijke inzichten over de effectiviteit van charitatieve projecten en de impact van duurzame investeringen. Is het beter om in het buitenland of in Nederland te helpen? Is het salaris van de CEO belangrijk bij het kiezen van een goed doel? En hoe selecteer je een beleggingsfonds dat rekening houdt met het klimaat.

Smeets maakt deze en andere vragen tijdens zijn oratie inzichtelijk aan de hand van internationale studies en eigen onderzoek.

Hoofdpunten uit de lezing
Een baken van hoop te midden van de wereldwijde crisis
Ondanks verschillende uitdagingen zorgde economische groei voor een ongekende stijging van de mondiale levensverwachting en een aanzienlijke daling van extreme armoede.

Doorbraken in global health
Wetenschappers hebben baanbrekende vooruitgang geboekt door interventies in de mondiale gezondheid te identificeren die 100 keer impactvoller zijn dan het gemiddelde. Dit is een monumentale stap in onze strijd voor wereldwijde gezondheid en welzijn.

Herdefiniëren van klimaatactie
Doneren aan effectieve klimaat liefdadigheidsinstellingen kan meer dan tien keer zoveel impact hebben als veranderingen in persoonlijke levensstijl zoals autovrij gaan of het verminderen van vliegreizen. Het is een nieuw perspectief op hoe we kunnen bijdragen aan klimaatoplossingen.

Gehele inaugurale rede prof. dr. Paul Smeets (lezing start na 6 minuten)

Foto: prof. dr. Paul Smeets

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op