Uit onderzoek blijkt dat het lokaal gemeenschapsleven veerkrachtiger is dan gedacht. Dit meldden onderzoekers Jan de Rond, Lucas Meijs en Ivo Geers in het artikel 'Corona-onderzoek: lokaal gemeenschapsleven is veerkrachtig' dat gepubliceerd is op Platform Sociale Vraagstukken.

Naar aanleiding van de COVID-19-pandemie hebben de onderzoekers in 2020 en 2021 in vier ronden onderzoek gedaan onder meer dan duizend organisaties uit tien verschillende sectoren in gemeente 's-Hertogenbosch, waaronder buurt & wijk, kunst & cultuur, sociaal & maatschappelijk en sport.

De vraagstelling is te zien als een thermometer voor het lokaal gemeenschapsleven. Het is voor zover bekend een van de weinige uitvoerige onderzoeken naar de stand van zaken en ontwikkeling van de lokale samenleving in Nederland, waarbij de focus ligt op het gemeenschapsleven in plaats van individuen of bedrijven.

Het Bossche onderzoek laat zien dat het gemeenschapsleven veerkrachtig is. Het leidde tot verrassende conclusies zoals:

  • De veerkracht van lokale organisaties is groter dan vanuit beroepsmatige organisaties verwacht;
  • Sectoren zijn sterk verschillend, geen enkele sector is en reageert hetzelfde;
  • Ondersteuning van organisaties loont. Hierdoor bloeit het gemeenschapsleven (sneller) weer op;
  • Toch zijn er ook problemen die niet zomaar opgelost zullen worden, zoals de last van de doorlopende kosten van accommodaties én dat iedere sector anders, lichter of zwaarder, geraakt is;
  • Bijna alle organisaties (90 procent) hebben activiteiten (tijdelijk) moeten stoppen, met grote sociale kosten voor de samenleving als gevolg. Maar veel kwam ook weer terug.

Dit soort geografisch beperkte onderzoeken zijn volgens Jan de Rond, Lucas Meijs en Ivo Geers sterk de moeite waard om uit te voeren omdat ze inzicht geven in de specifieke lokale situatie. Daarom hebben de onderzoekers een handleiding geschreven zodat ook anderen vergelijkbaar onderzoek kunnen (laten) doen.

Handleiding onderzoek veerkracht lokale samenleving

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op