In moeilijke tijden neemt de onderlinge solidariteit toe. Dit is al eeuwen het geval* en (b)lijkt ook nu aan de orde te zijn.
Verschillende deskundigen, zo bericht het NRC in haar artikel 'Als de nood hoog is, gaan mensen juist méér doneren', stellen dat in de huidige onzekere tijden (inflatie, energiecrisis, oorlog in Oekraïne) mensen niet minder maar juist meer doneren aan goede doelen, met name aan lokale goede doelen. “Hoe dichter bij huis, hoe meer mensen geven”, aldus Paul Smeets, hoogleraar filantropie en duurzame financiering aan de Universiteit van Amsterdam. Zichtbaarheid van nood speelt daarbij een aanzienlijke rol.
Ook Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de VU-Amsterdam verwacht geen terugval in donaties. Bij de bankencrisis in 2008 zag hij ook geen terugval in geefgedrag. Integendeel, bij veel kleinschalige initiatieven en organisaties zie je met eigen ogen wat moeilijke tijden voor impact hebben en dat vergroot de gulheid om te geven. Schuyt: “Je zult zien dat de betrokkenheid opbloeit.”
Bron: NRC
* Voetnoot
De grootste inzamelingsactie ooit vond bijna 200 jaar geleden plaats na de vergeten watersnood van 1825, oostkust Zuiderzee. Na bijna een eeuw reageerde de overheid met de Zuiderzeewet van 1918 en de aanleg van de Afsluitdijk (1920-1932).
Interview met prof. dr. Lotte Jensen in NTR progrogramma 'Verborgen verleden van Nederland' (26:13 tot 31:30 min.)