Volgens de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) deed in 2022 vier op de tien mensen in Nederland vrijwilligerswerk (41,2%). Ouderen, 65-75 jaar, deden het meeste (48,4%) en jong volwassenen, 25-35 jaar, het minste (34,2%). Een tendens die al een aantal jaren gaande is.

Een overzicht van de door het CBS verzamelde cijfers over het vrijwilligerswerk in de afgelopen 25 jaar geeft het onderstaande beeld:

Tussen 2008 en 2020 is een duidelijk piek in het vrijwilligerswerk te zien met 2012 als absoluut hoogtepunt, 50,2%. Sinds 2016 is een dalende tendens ingezet met 2022 als nieuw dieptepunt, slechts 41,2% van de mensen van 15 jaar en ouder verricht vrijwilligerswerk. Naar verwachting zal de deelname aan vrijwilligerswerk in de komende jaren verder dalen. Hoever is de vraag.

Groei kun je stimuleren, krimp moet je begeleiden
Voor de dalende tendens is een verklaring te vinden in de bevolkingsopbouw van Nederland. Jan de Rond: “Er ligt een historische tijdbom op de loer voor het vrijwilligerswerk die zich al decennia verschuilt in de bevolkingsopbouw van ons land. We vergrijzen flink en snel. In 2020 werden de eerste mensen uit de babyboomgeneratie, en dat zijn er veel, 75 jaar. Doorgaans een leeftijd waarop je wereld langzaam maar zeker kleiner wordt. Mijn verwachting is dat het aantal vrijwilligers verder zal krimpen. Hier is weinig aan te doen omdat het vastligt in onze bevolkingsopbouw. Maar, ambitieus als we zijn, kunnen we wel iets ondernemen. Groei kun je stimuleren, krimp moet je begeleiden. Laten we snel uitzoeken hoe ons vrijwilligerscorps in elkaar zit. Dan kunnen we uitvlooien wanneer en waar de krimp gaat optreden en hoe we dat kunnen begeleiden en opvangen.”

Meer analyses en publicaties over vrijwilligerswerk
Platform Vrijwillige Inzet
Thermometer voor lokale gemeenschapsleven – Jan de Rond, Lucas Meijs & Ivo Geers (2022)

Zorg & Welzijn
Het gemeenschapsleven is heel veerkrachtig, benut de potentie beter – Jan de Rond, Lucas Meijs & Ivo Geers (2022)

Platform Vrijwillige Inzet
Vrijwilligerscorps krimpt én verkleurt in rap tempo – Jan de Rond (2021)

Vakblad Fondsenwerving
Olifanten trekken de aandacht, mieren doen het werk – Jan de Rond & Lucas Meijs (2020)

DTV Nieuws
Tekort vrijwilligers opvangen met ‘transfermarkt’ (2019)

Sociale Vraagstukken
Lokaal vrijwilligerswerk bloeit, maar de tijd dringt - Jan de Rond (2018)

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op