Het concept Lokale Goededoelengids nestelt zich in Nederland. De sympathie voor lokale goede doelen groeit verder door. Dit blijkt uit het bezoek van de websites van Lokale Goededoelengids NL, de belangstelling voor het concept Lokale Goededoelengids en het onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de VU-Amsterdam.

Groeiend gebruik
De websites van Lokale Goededoelengids NL, hoofd- en subsites tezamen, mochten rekenen op toenemende belangstelling. In 2021 verdubbelde het bezoek ten opzichte van 2020. Afgelopen kalenderjaar steeg het gebruik met bijna een kwart ten opzichte van 2021.

Belangstelling
Na de verschijning van de eerste Lokale Goededoelengids in ’s-Hertogenbosch (juli 2019) is er veel gebeurd. In Alkmaar werd in januari 2021 de tweede Lokale Goededoelengids gepresenteerd. In Rotterdam groeide afgelopen jaar de belangstelling voor een Lokale Goededoelengids en Maastricht en Kampen besloten voorbereidingen te starten voor een gids. Vanuit nog eens 5 steden/regio’s is geïnformeerd naar de mogelijkheden en potentie van een lokale goededoelengids. Nadat eind 2021 een artikel in het Rotary Magazine was verschenen besteedde Rotary Nederland tijdens het Rotary Festival in Utrecht opnieuw aandacht aan lokale goede doelen en de Lokale Goededoelengidsen.

Podcast
In augustus is een podcast online gekomen van Donateursbelangen met een gesprek tussen Jordan van Bergen van Donateursbelangen en Jan de Rond van Lokale Goededoelengids NL.

Lokale Goededoelendagen
Afgelopen jaar zijn vijf Lokale Goededoelendagen georganiseerd, twee in zowel Alkmaar als in ’s-Hertogenbosch en één in Rotterdam. De nadruk in Alkmaar lag op het verbinden van het groeiende Alkmaarse netwerk rondom de gids. In ’s-Hertogenbosch werden vooral wetenswaardigheden, praktische tips (o.a. de donatieknop) en ervaringen uitgewisseld. De Rotterdamse Lokale Goededoelendag, een initiatief van Theater Walhalla samen met Lokale Goededoelengids NL, was georganiseerd om het concept te introduceren in Rotterdam-Zuid.

Publiekscampagnes
In het najaar hebben Goede Doelen Alkmaar en Goede Doelen ’s-Hertogenbosch publiekscampagnes georganiseerd onder het motto ‘Steun lokaal’. Samen met GivingTuesday zijn promotiespots gemaakt die op internet, youtube, verschenen en op de lokale omroep zijn uitgezonden.

Onderzoek
In 's-Hertogenbosch werd een uniek tweejarig onderzoekstraject naar de veerkracht van lokale organisaties afgesloten met de publicatie van een handleiding en het advies om dergelijk onderzoek stelselmatig te herhalen en in meerdere steden uit te (laten) voeren.

Uit het onderzoek ‘Geven in Nederland’ blijkt dat de sympathie voor lokale goede doelen toeneemt. Dertig procent van de Nederlanders geeft weleens aan lokale goede doelen en het gedoneerde bedrag is gegroeid. Dit in tegenstelling tot het gedoneerde bedrag aan grote nationale goede doelen dat ietsje is gedaald.

 

Bijzonderheden 2022 op een rij

Januari – Anonieme erfenis voor Tilburg

Februari – promotieonderzoek: Jongeren blijken bijzonder gulle gevers

Februari – Lokale mecenassen redden Rotterdams creatief plein

Maart – Aandacht voor lokale veerkracht + geslaagde Alkmaarse Lokale Goededoelendag

April – Bossche Lokale Goededoelendag opent nieuwe wereld

Mei – Lokale Goededoelengids op Rotary Festival in Utrecht

Juni – Lokale Goededoelendag in Rotterdam + publicatie onderzoek ‘Geven in Nederland’

Juli – Lokale goede doelen wagen zich aan crowdfunding

Augustus – Podcast concept Lokale Goededoelengids + nieuw podium voor lokale goede doelen

September – Donatieknop levert extra donaties op

Oktober – Lokale Goededoelendagen in Alkmaar en ’s-Hertogenbosch

November – Start publiekscampagne ‘Steun lokaal’ + GivingTuesday

December – ‘December = Geefmaand’ + in moeilijke tijden meer lokale betrokkenheid

 

Plannen 2023
Voor 2023 staan op de agenda:
- Goededoelendagen in Alkmaar en ’s-Hertogenbosch
- Uitbreiden Lokale Goededoelengidsen (Maastricht, Kampen en Rotterdam)
- Promotie digitaal doneren door middel van donatieknop
- Giving Tuesday en derde publiekscampagne ‘Steun Lokaal’

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op