Nu de coronacrisis langer duurt dan we hoopten, heb je er misschien over gedacht om je donatie- en fondsactiviteiten (filantropie) op te schorten. Het kan zijn dat je nog aan het bijkomen bent van de effecten van de eerste golf op je donatie- en fondsenwerving. Wellicht heb je je energie, aandacht en zorg vooral besteed aan de gezondheid en veiligheid van je (vrijwillig) medewerkers. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om gas terug te nemen, immers er zijn weinig prikkels, behalve de interne, om je donatie- en fondsenwerving op peil te houden.

Leiderschap
Hoewel het essentieel is om voor jezelf, je team en je organisatie te zorgen, is er geen overtuigend argument om het werk dat je voor je (sociale) omgeving en de wereld doet uit te stellen. Het tegendeel is waar. In tijden van crisis hebben we sterk filantropisch leiderschap nodig omdat de verstoring van nu een evoluerende set van nieuwe normalen belooft te worden voor een langere periode. Dus, voordat je bezwijkt aan een full-time kluizenaarschap en je je begraaft in taken zoals het organiseren van je kantoor (aan huis) of het beantwoorden van alle e-mails, overweeg dan de alternatieven.

Uitstekend moment
Nu is een uitstekend moment om een van de broodnodige filantropische bakens te worden en een stip op de horizon te zetten die je gemeenschap nodig heeft. Hier zijn vijf stappen van Kris Putnam-Walkerly om mee aan de slag te gaan:

1. Identificeer je topprioriteiten.
Hoewel het misschien lijkt dat je je prioriteiten moet aanpassen omdat alles aan het veranderen is, is dat misschien niet het geval. Als het je strategie was om de rechten van immigranten te bevorderen, die behoefte bestaat nog steeds. Identificeren hoe het virus van invloed is op die bevolking en hou daar rekening mee. Hoewel het virus niet discrimineert, discrimineert het herstelproces wel. Degenen die voor deze crisis het kwetsbaarst waren, zullen ook de belangrijkste uitdagingen hebben om zich te herstellen. Je hebt de mogelijkheid om er iets aan te doen, waarschijnlijk in het kader van je bestaande financieringsgebieden en sociaal rechtvaardigheidswerk.

2. Houd je team verantwoordelijk.
Zorg ervoor dat je topprioriteiten worden geïmplementeerd door 'prioriteitskampioenen' aan te wijzen. Prioritaire kampioenen zijn verantwoordelijk voor het bereiken van een prioriteit. Vraag ze om de top vijf of tien dingen die ze moeten doen naast hun prioritaire taak te identificeren. Ze hoeven niet alles zelf te doen en kunnen taken delegeren aan anderen. Bereik een akkoord over realistische deadlines. Laat ze regelmatig de voortgang rapporteren tijdens digitaal overleg en in gesprekken. Dit houdt hen actief en stimuleert. Laat je bredere team ondersteuning bieden en eventuele problemen oplossen die zich kunnen voordoen. Als de hoogste prioriteiten en taken worden uitgevoerd, voeg je nieuwe taken toe aan de lijst.

3. Reserveer tijd om je topprioriteiten uit te voeren.
Ooit gemerkt hoe iets op je agenda zetten er voor zorgt dat het gebeurt? Zorg er dus voor dat jij en je team een laserfocus leggen op je beschikbare tijd. Het blokkeren van tijd om vooruitgang te boeken op belangrijke prioriteiten is net zo belangrijk als het elimineren of delegeren van andere items die niet zo belangrijk zijn. Dit kan het enige ding zijn dat het werken makkelijk maakt in deze tijd waarin allerlei evenementen en vergaderingen geannuleerd worden.

4. Focus op resultaten.
Als je strategie duidelijk is en je prioriteiten helder zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het verwarren van drukte met resultaat Je boekt vooruitgang in de richting van een duidelijk doel. Maak je geen zorgen als mensen op vreemde uren werken vanwege drukte en besognes thuis. Bied flexibiliteit, erken hun behoefte om voor zichzelf en hun gezin te zorgen en vertrouw erop dat ze de juiste beslissingen nemen. Het maakt niet uit of er om 04:00 of 16:00 uur gewerkt wordt, zolang de resultaten maar worden behaald.

5. Houd momentum.
Als je eenmaal in beweging bent, is het gemakkelijk om meer snelheid te maken. Tegelijkertijd, als je stopt, is het veel moeilijker om weer aan de slag te gaan. Vergeet niet dat je topprioriteiten urgentie in zich dragen, zelfs terwijl er vele andere zorgen zijn met betrekking tot de pandemie. Meer waarschijnlijk dan niet, je team, net als jezelf, is over-the-top gepassioneerd om de topprioriteiten te bereiken in dienst van een bredere visie en missie. Verhoog de moraal door het in kaart brengen van de vooruitgang en het vieren van successen. Dit is vooral belangrijk als iedereen op afstand werkt.
Voor de meeste biedt het hebben van een doel en nuttig zijn - vooral in tijden van onzekerheid - troost en hoop. Ook zal het maken van vooruitgang op je prioriteiten nu betekenen dat je nog meer kunt doen zodra de onmiddellijke crisis evolueert en nieuwe problemen ontstaan. Je zult in goed gezelschap zijn met andere filantropische leiders die eerder vroeger dan later doen wat nodig is, met kracht, focus en vastberadenheid.

Dit is een bewerking van het origineel artikel op De Dikke Blauwe 

Kris Putnam-Walkerly is een van Amerika’s invloedrijkste filantropieadviseurs en experts op het gebied van transformational giving. Ze werd de afgelopen twee jaar uitgeroepen tot een van de top 25 Philanthropy-sprekers in de VS en is de auteur van het bekroonde boek Confident Giving: Sage Advice for Funders en de nieuwe uitgave Delusional Altruism.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op