Deze maand staan twee leuke dagen op het programma: Dag van de Ondernemer, vrijdag 18 november, en GivingTuesday, dinsdag 29 november. Beide dagen staan in het teken van het leveren van een vrijwillige bijdrage aan het gemeenschapsleven.

Nederland is een vrijgevig land, zowel huishoudens als bedrijven doen vaak een duit in het gemeenschapszakje. De Vrije Universiteit Amsterdam doet hier sinds 1995 onderzoek naar en concludeert dat meer dan € 5,5 miljard euro jaarlijks wordt gegeven aan goede doelen.

Volgens Jacco Vonhof van MKB Nederland draagt zijn deel van het bedrijfsleven onopvallend maar veel bij aan lokale organisaties, 1 miljard euro per jaar: ''Ondernemers lossen talloze sociaal-maatschappelijke problemen op door 'gewoon' in actie te komen." En hier zijn lokale organisaties ontzettend blij mee.

Deze uitspraak sluit aan bij de visie die Jan de Rond en Lucas Meijs belichten in het artikel ‘De toekomst is lokaal’.

Door het gebrek aan lokale informatie blijft de aandacht en discussie zich dus richten op de landelijke grote partijen en spelers die, naar onze overtuiging, slechts een (klein) deel van de markt bestrijken. Veel aandacht voor goudhaantjes, weinig voor waterdragers. Oftewel: olifanten krijgen de aandacht, terwijl mieren onopvallend het werk doen.

Naast geld levert de steun van bedrijven ook erkenning, waardering en onderlinge verbondenheid op. Zachte waarden die zeker lokaal veel betekenis hebben. Daarom is de Dag van de Ondernemer, een betrekkelijk nieuw fenomeen, een mooie gelegenheid voor lokale organisaties om hun dank en waardering te laten blijken.

Dank u wel voor uw bijdrage, in welke vorm dan ook, aan ons mooie gemeenschapsleven en voel u vrij om tijdens GivingTuesday onze gemeenschap nog mooier, groener, leuker, socialer, duurzamer en gastvrijer te maken.

Sinds 2019 bestaan er Lokale Goededoelengidsen waarin een exclusieve selectie van lokale goede doelen zijn opgenomen die uw steun waard zijn. Neem eens een kijkje als u op zoek bent naar een lokaal goed doel om te steunen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op