Na wetenschap en politie genieten lokale goede doelen in 2022 het meeste vertrouwen, 38%. Landelijke goede doelen genieten 30% vertrouwen en CBF-erkende goede doelen 36%. Dit is een van de uitkomsten van het jaarlijks onderzoek naar vertrouwen in instanties dat uitgevoerd wordt onder het Nederlands Donateurspanel (NDP) door WWAV, CBF en Kien.

Nederlands Donateurspanel
Elk kwartaal vragen het WWAV, het CBF en onderzoeksbureau Kien het Nederlands Donateurspanel naar hun toekomstbeeld, hun vertrouwen in bepaalde maatschappelijke instanties en donateursvertrouwen.

Het NDP wordt ook gevraagd naar andere onderwerpen die betrekking hebben op het doen en laten van goededoelenorganisaties. In september is dat altijd het vertrouwen dat mensen hebben in instanties.

Vertrouwen in instanties
Goede doelen genieten nog altijd relatief veel vertrouwen. Kleine lokale organisaties, landelijke organisaties en de CBF-Erkenning worden door dertig tot veertig procent van de respondenten vertrouwd. Het vertrouwen in kerken is met 22 procent het hoogste wat het sinds 2019 is geweest. Daar staat tegenover dat de media (21 procent), de overheid (14 procent) en grote bedrijven (8 procent) veel minder worden vertrouwd dan de afgelopen drie jaar.

De onderzoekers voegden dit jaar drie nieuwe instanties toe om een breder beeld te krijgen van het vertrouwen dat mensen hebben. De wetenschap (52 procent), de politie (50 procent) en andere mensen (34 procent) scoorden erg goed.

De reden voor de overwegende dalingen in het vertrouwen in instanties zien de onderzoekers van WWAV, CBF en Kien in het dalende consumentenvertrouwen, aantal crisissen en toenemende onzekerheden (inflatie en oorlog).

Bronnen:
Vakblad Fondsenwerving
De Dikke Blauwe

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op