Kleinere goede doelen zijn het afgelopen jaar hard getroffen door de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF. De onderzoekers hebben het over grote verschillen tussen de diverse organisaties.

"Het aantal eenmalige giften van particulieren is teruggelopen, maar ook evenementen en fondsenwervende acties zoals scholen die een loop organiseren, konden niet doorgaan", zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF. "Dat hebben veel goede doelen enorm gemerkt." Een andere financiƫle tegenvaller was dat veel bedrijven zich terugtrokken als sponsor.

Vaste donateurs blijven loyaal
317 erkende goede doelen deden mee aan het onderzoek. De helft, 159 organisaties, rapporteerde een verlies als gevolg van covid-19. Ruim een kwart meldde een groei aan inkomen.

Organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden merkten minder negatieve gevolgen van corona. Dat geldt ook voor natuurorganisaties. Goede doelen binnen onderwijs en wetenschap hadden het juist zwaar, net als de categorie welzijn.

Vaste donateurs blijven ook in deze coronatijd hun organisaties trouw. Bij de stijgers spelen de particuliere donaties een positieve rol. Dat komt vooral door een toename aan vaste donateurs (34 procent) en erfenissen (33 procent). "Het is mooi dat uit dit onderzoek naar voren komt dat in deze moeilijke tijden Nederlanders vrijgevig blijven en dat ze zich loyaal tonen aan diverse goede doelen die juist in deze tijd zo waardevol blijken te zijn", aldus het CBF

Bron: NOS

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op